Σύσκεψη εκπροσώπων των Κοινωνικών Ιατρείων στο Περιστέρι. Πρετοιμάζεται η Παναττική συνάντηση

7-9-2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Έγινε στο Περιστέρι η 2η συνάντηση εκπροσώπων των Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων. Προετοιμάζεται η Παναττική συνάντηση.

 

Φιλοξενήθηκε στο Περιστέρι στις 4/9/2013 η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων των Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων και δομών αλληλεγγύης της υγείας. Εκπροσωπήθηκαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αθήνας, το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ιλίου, το Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, το Κοινωνικό Φαρμακείο Βύρωνα, η δομή Αλληλεγγύη για Όλους και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Συζητήθηκε η προετοιμασία της ευρύτερης Παναττικής συνάντησης Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων και δομών αλληλεγγύης υγείας, που αποφασίστηκε να γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του ΜΚΙ Ελληνικού, με θέματα:
  1. η δημιουργία πιο αποτελεσματικού δικτύου των φαρμακοποιών, κοινή βάση δεδομένων ενημέρωσης και ανταλλαγής φαρμάκων όλων των Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων
  2. συντονισμός του δικτύου ψυχολόγων – ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών
  3. επεξεργασία μιας Χάρτας δικαιωμάτων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και την υγεία
  4. απόφαση για κοινές εξωστρεφείς δράσεις των κοινωνικών ιατρείων
  5. επαφή και συμπαράσταση στους ήδη κινητοποιημένους φορείς των εργαζομένων στο χώρο της υγείας
  6. Διατύπωση κοινής θέσης-καταγγελίας για το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων και ιατρείων 
Κύριο θέμα του γόνιμου διαλόγου και της ανταλλαγής των πλούσιων εμπειριών από το κάθε ιατρείο, ήταν καταρχήν τα προβλήματα της υγείας από τις πολιτικές του μνημονίου (υποχρηματοδότηση, κλείσιμο και συρρίκνωση νοσοκομείων, γενόσημα, voucher-κουπόνια, πρόσβαση των πολιτών με έμφαση στους ανασφάλιστους και τους άνεργους κλπ) και κοινή ήταν η διαπίστωση ότι χρειάζεται συντονισμένος αγώνας και διεκδικήσεις τόσο για την Α’ θμια όσο και για τη Β’ θμια περίθαλψη, χωρίς τα Κοινωνικά Ιατρεία να επιδιώκουν την υποκατάσταση των δημόσιων δομών. Τονίστηκε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η κινητοποίηση των ίδιων των ασθενών σε ένα κοινό κίνημα με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και γενικότερα.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία διδάσκουν αλληλεγγύη. Έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα όπως η ελλιπής σίτιση, ασφαλιστικά-νομικά θέματα συμπολιτών μας, άλλα προβλήματα διαβίωσης (χαράτσια, ΔΕΗ κλπ) επομένως απαιτείται ιδιαίτερος και πολύπλευρος συντονισμός και με άλλες αλληλέγγυες δομές, με συλλόγους γονέων κι εκπαιδευτικών, με σωματεία εργαζομένων, με φορείς διακίνησης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες κα. Στη κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε η διατύπωση μιας Χάρτας για την Αλληλεγγύη των πολιτών.
Τέλος, έγινε συζήτηση για ένα πλαίσιο ρυθμιστικό των σχέσεων των Κοινωνικών Ιατρείων κι ένα κοινά εκφρασμένο πλαίσιο αντιλήψεων για την αλληλεγγύη και την υγεία. Τα ιατρεία και οι δομές που πήραν μέρος στη συνάντηση κατέθεσαν τις πρώτες απόψεις τους για τις μορφές και την οργανωτική διευκόλυνση του συντονισμού που επιδιώκουμε, χωρίς αποκλεισμούς με σεβασμό στις σκέψεις και την αυτοτέλεια της κάθε συλλογικότητας, με ανοιχτό ορίζοντα σε κάθε αλληλέγγυο φορέα που θέλει να βοηθήσει στο κοινό σκοπό.
 Η υποστηρικτική ομάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s